Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kárász

2009.06.30


Elterjedés, élohely:
Kárász (Carassius carassius)
A kárász Európa minden folyó illetve álló édesvizében elofordul, kivéve a hideg vízu mély tavakat sebes folyású patakokat. Oxigénigénye csekély, így mocsarakban lápokban is elofordul. Tavakban a gyorsan felmelegedo partmenti vizekben tanyázik eloszeretettel, nádtisztások szélén, hínarasokban találja meg igazán kedvezo életfeltételeit. Csak a télvíz idején húzódik a mélyebb vizekbe, a nyugalmi idoszak idején.


Testfelépítés:
A kárász magas testu, oldalról kissé lapított hal. Két faja él magyarországon, az ezüstkárász és a széles kárász. A megkülönböztetésük nem okoz nagyobb gondot, mivel a széles kárász magasabb hátú és a faroktájékon egy sötét folt található. Feje kicsi, szája csúcsba nyíló. Testszíne hátoldalon sötétbarna, oldalán az aranysárgától az ezüstszürkéig minden színben elofordul (aranykárász), hasa piszkosszürke. Pikkelyei aprók, kissé borbenottek. Úszói világosszürkék, hátúszójának elso sugara, kemény fogazott, ún. bognártüske.


Szaporodás, egyedfejlodés:
Ívása május-június hónapban kezdodik, szakaszosan folyik. A kárászok között kevés a hím ivarú (tejes), így gyakran elofordul, hogy a pontyfélék családjába tarozó halakkal összeívik, gy létrejöhetnek hibrid egyedek. Növekedése lassú, még táplálékban gazdag vizekben is, sot ahol az állomány suru, csököttek maradnak a halak, nem nonek meg 10-20 cm-nél nagyobbra.


Táplálkozás:
Az ikrából kikelo lárva az elso idoszakban planktonikus szervezeteket fogyaszt, kandicsrákot, vízibolhát, kerekesférget. Késobb áttér az apró növényi és álllati szervezetek fogyasztására, fiatal növényi hajtásoktó kezdve férgek, csigák, kagylókig minden szerepel étlapján. A pontynak táplálékkonkurense ezért állományának nagymértéku elszaporodása miatt kárt tehet a többi nemeshal állományban, gyérítését ragadozóhal betelepítéssel oldják meg.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.