Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csuka

2009.06.30

Elterjedés, élohely:
Csuka (Esox lucius)
Európában valamennyi édesvízben megtalálható, Angliától egészen Oroszország keleti részéig. egyaránt megtalálja életfeltételeit a mély, hideg vízu nagyobb tavakban (Írország, svájc, Skandináv országok), mint az alig pár négyzetméteres gyorsan felmelegedo tavacskákban, kubikgödrökben. Rendkívul jól alkalmazkodó halfajta. Európán kívül számos rokona él az Egyesült Államokban, Kanadában. Az egyik ilyen csukafajta a muskie, amely nagyobbra no meg mint európai rokona, testalkata hasonlít, viszont színezete eltér. Ugyancsak a tengerentúlon él a lánccsuka amely ugyan kisebbre no meg mint a muskie, de jobban hasonlít színezetében az európai csukára, láncsszeru mintázat van az oldalán. Folyókban a lassúb folyású részeket kedveli, a kishalrajokat követi, eloszeretettel áll be kogátak, sarkantyúk , partbiztosító korézsuk mellé. Tavakban keresi a vízinövényes részeket, sokszor annyira befészkeli magát a vízinövények közé, hogy csak a feje látszik ki. Nádtisztások mellet, tuskósokban is elofordul. Stégek, horgászállások árnyékában is szívesen húzza meg magát. Bányatavakban, ahol nem nagyon van növényzet, a meder egyenetlenségei nyújtanak megfelelo helyet neki. Mindig fedezéket keres magának, ahonnan eloront zsákmányára, amelyet egyetlen ugrással ragad meg.
 

Testfelépítése, érzékszervei:
Testfelépítése annyira jellegzetes, hogy más halunkkal össze sem lehet téveszteni. teste torpedó alakú, bore erosen nyálkás, síkos, pikkelyei aprók erosen borbenottek. Szinezete oldalán csukaszürke, kissé sárgás árnyalattal, hasa piszkosfehér. Úszói nagyok fejlettek, farokúszója nagyméretu az elrugaszkodásra alkalmas, hátuszója a test utolsó harmadában helyezkedik el a farokalatti úszóval egyvonalban, ezek a vízben való kormányzást segítik. A csuka kezdosebessége zsákmányoláskor, kb. 30-50 km/h. Páratlan úszóina színe téglavörös. Feje kacsacsorszeruen megnyúlt, szeme nagy, látása kítuno, zsákmányszerzésben ennek az érzékszervének legnagyobb szerepe (adatok szerint fejlett a színlátása). Szája nagy, csontos, benne kb. 600 tuhegyes fog. Az alsó álkapcsán helyezkednek el az úgynevezett kapófogak, amelyek a legnagyobbra nottek, felso álkapcsán az ugyancsak tuhegyes, kefefogazat helyezkedik el. A fogak állandóan pótlódnak, tehát ha egy fogat elveszít a csuka rögtön az álkapocsban no helyette egy másik (preparált csukatrófeákon nagyon jól meg lehet figyelni).
 
 

Félelmetes csukafogak

Szaporodás, egyedfejlodés:
Az egyik legkorábban ívó halunk, ívása sokszor már a jég alatt is elkezdodik, ami február március hónapra teheto (a horgásszövetség emiatt megváltoztatta a fogásának tilalmi idejét február 15-tel kezdodoen, mivel sok ikrás csukát fogtak ki ebben az idoszakban). Rendszerint a part menti sekély, felmelegedo vízben rakja le nagyméretu ikráit, amelyek néhány nap múlva kelnek ki. A csukalárva elso napjaiban a szikzacskóból táplálkozik, a szikzacskó felszívódása után, táplálékát zömmel apró rákok képzik. Néhány centis korában tér át az igazi ragadozó életmódra. Növekedése apróhalban gazdag vízterületen gyors, kb. 3. év végére eléri a 40 cm-es tewsthosszúságot. Maximális testsúlya 30 kg lehet, ezt foleg hideg vízu mély tavakban éri el.
 

Táplálkozás:
Miután áttér a ragadozó életmódra, étlapján nagyszámban halak szerepelnek. Eloszeretettel fogyasztja a sárgásabb tónusú halakat (kárász, compó), valamint az élénk színu halakat pl. vörösszárnyú keszeg. Megfogja a szúrós hátúszójú sügért is. érdemes kipróbálni csaliként az akváriumban tartott aranyhalat, élénkpiros színével felhívja magára a ragadozó figyelmét, s ráront mint a bika a vörös posztóra. A csuka idosebb korában jelentos kárt tehet a tógazdasági pontyállonányban. Elofordul, hogy halakon kívul elkapja a békát, vízbe pottyant egeret, pockot, nagyobb példányai a vízen úszó madarakat is lehúzhatják. A csukára mint vizeink tigrisére fokozottan jellemzo a kannibalizmus, ami annyit jelent, hogy az állomány suruségébol adódóan felfalhatják egymást, egy csuka nálánál alig kisebb fajtestvérét is képes elnyelni.