Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Busa

2009.06.30

Elterjedés, élohely:


Fehér busa (Hypophthalmichthys moltrix)
Pettyes busa (Hypophthalmichthys nobilis)
A busát Magyarországra az 1970-es évek elején importálták, azzal a célal hogy a vizeinkben egyre nagyobb mértékben felszaporodott fitoplanktont fogyassza. Eredeti hazája Ázsia keleti része, Kína.
Magyarországon szinte minden álló és folyóvizünkben megtalálhatók állománnyai. A Balatonba és a Velencei tóba is betelepítették, napjainkban nagy gondot jelent a lehalászása, mivel a busák akár a delfinek átugrálnak a hálón. Nagyobb folyóinkban, a Tiszában , Dunában, Körösökben is szép számmal fordul elo, leggyakrabban eromuvek alvizén gyulik össze csoportosan. Többnyire a felszín felso harmadában tartózkodik, mivel itt a legtöbb a fito- ill. zooplankton. Gyakran látni amint a nagyobb busák csapatosan egészen közvetlenül a felszín alatt szurik a vizet.


Testfelépítés:
A busának két faja él hazánkban, a pettyes busa és a fehér busa, a különbség kettojük között, hogy a pettyes busa mint neve is elárulja sötétszürke pettyekkel tarkított az oldalán, valamint a pettyes busának a szeme a fej alsó harmadában helyezkedik el, alsóállású. Táplálkozásukban is különböznek, amíg a fehérbusa csak és kizárólag növényi eredetu planktonikus élolényeket (fitoplanktont) fogyaszt addig a fajtestvére egyaránt növényi és állati eredetu planktonokat is. Mindkét hal testfelépítése, eroteljes. Hátuk magas, úszóik nagyok és izmosak. Testét apró pikkelyek fedik, eros a nyálkatermelésük, ami részben a vízben való gyors haladást, illetve a betegségekkel való hatékony védekezést teszik lehetové. Feje nagy és robosztus, szeme a fejéhez viszonyítva kicsi, szája viszont elég nagyra nyitható. Sokszor meg lehet figyelni amint a busák csapatostól szurik a vizet, ilyenkor a szájuk teljesen nyitva van, és a kopoltyúréseken áramlik ki az átszurt víz.  


Szaporodás, egyedfejlodés:
Csak és kizárólag meleg, 22-25 celsius fokos vízben szaporodik, ikrája lebeg a víz felso harmadában. Magyaroszágon mesterségesen szaporítják, hogy az ívásra hipofízissel (agyalapi mirigy befecskendezése) késztetik az ikrák beérlelésére, és a hímeknél a tej képzodésére. Növekedése táplálékban gazdag vízekben igen gyors, általában a harmadik év végére elérheti az 1 kg-os testtömeget. Kifejlett példányok testsúlya elérheti, sot meghaladhatja az 50-60 kg-ot. Hazánkban fogott legnagyobb busa 62 kg, jelenleg világrekord.


Táplálkozása:
Elozoekben már említettem, planktoevo mivoltát a busának. A fehér busa foleg zooplanktonokat (Chlorella, Euglena, osszel a Nitzsia, Navicula , Ciclotella fajokat) fogyaszt. A pettyes busa foleg állati eredetu planktonokkal táplálkozik, de fogyaszt növényi apróállatokat is. Elsosorban Daphnia, Cyclops nauplius, Diatoma fajok jelentik fo tálálékát.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.